keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Tokosulkeiset

Tiistai oli meillä tokopäivä. Kentällä vierähtikin likimain viitisen tuntia kahdessa eri setissä. Olin lupautunut käymään vilkaisemassa kentän kuntoa aamusella ja kun aurinko niin kauniisti paistoi ikkunasta sisään, kokosin itseni ja koiran ulos. Kenttä oli ihan kivassa kuosissa. Siinä, missä se viime treenikerralla oli liejua, oli nyt melkotiivis hiekkapohja muutamalla lätäköllä höystettynä.

Treenihäiriönämme toimi kaksi miestä autoineen. Mietin hetken, kehtaanko mitään tehdäkään - mutta päätin ottaa Linkin kanssa kuuntelutreeniä. Se teki maanantaina näppärän zetan, joten ajattelin katsoa sekoittaako se liikkeitä. Seuruun yhteydessä suoritetut liikkeet - seisomaan ja maahan jäävät se erottaa hyvin toisistaan. Istuminen on vielä hidas ja hakee oikeaa muotomaan, kun bortsu haluaisi mieluummin jäädä vietereille - niin kuin luoksarin sivulle tulossakin. Otettiin siis kuuriluontoisesti istumisia ja palkkailin nopeista.

Teetin Linkille kentällä samaa settiä, mitä maanantaina sisätiloissa. Istu - Kurre - Maahan  - Pläts, joista viimeinen on päämaahan  käsky. Bortsun suurin ongelma on se, että sillä on liian kivaa, että se malttaisi kuunnella mitä sen oikeasti pitäisi tehdä. Pläts on muodostunut niin vahvaksi, että se tekee sen mielellään joka käskyllä. Se myös kuvittelee tietävänsä mikä käsky tulee, kun aukaisen suuni. Se sekoittaa huolella pakkaa, kun kerron sen tekevän väärin ja pyydän uudestaan. Näiden neljän liikkeen lisäksi näin oikeastaan vähän kaikkea; kierimistä, peruuttamista, sivulletuloa oikealle ja vasemmalle puolelle, sekä jopa yhden turhautumishaukahduksen. Niin siis Linkkihän ei hauku yleensä. Miltei kokonaan tuloksetta olen koittanut opettaa sitä haukkumaan. Päätettiin treeni onnistuneeseen sarjaan.

Siirryin tekemään hommia kaukopalkalla ja kuvittelin meneväni koiran kanssa paikkamakuuta tekemään. Sanoin ääneen "valmis" ja musta salama singahtaa kohti palkkaa. Treenin tarkoitus oli hieman eri, mutta jouduinkin palkkailemaan siitä, että bortsu pysyi "valmis"-sanalla vieressä, jos sen jossain aivopierussa kokeessa tulen sanomaan ääneen. Tarkoituksena olisi muodostaa tästä yhtälö "Valmis" -> kontakti. Jouduin monesti toistelemaan, ennen kuin sain halutun tuloksen ja koira otti kontaktia. Sai siitä juosta hakemaan kaukopalkan. Pieni pätkä pää maassa makuutakin tehtiin kaukopalkalla, josta suorilta vapautus palkalle. Tämän junnu handlasi hyvin.

Ennen kotiinlähtöä muisteltiin kiertämistä. Tällä kertaa lipputangolla ja molempiin suuntiin. Aluksi Linkki kokeili, että onko pakko jos ei välttämättä hirveämmin kiinnosta. Parin onnistumisen jälkeen se lähti taas tekemään muka oikeaa asiaa. Kuitenkin päästiin jonkin matkan päähän kiertämään lipputanko ja jätin siihen, kun näytti hyvältä.
Tokosulkeiset jatkuivat illemmalla, kun kimppatreeni kokoontui kentälle. Oltiin ajoissa paikalla, joten säädettyäni kameran asetukset, kaivoin tötsät esille. Nyt Linkki sai kiertää tötsää kuin vanha tekijä. Päästiin helposti kymmeneen metriin, minkä avo vaatii ja 15m kohdalla saatiin viimeinen onnistuminen mihin lopetettiin. Kiinnitin huomiota nopeisiin istumisiin takaisin vierelle palatessa. Liike tulee vaatimaan vielä vauhtia, mutta se varmasti tulee ajan kanssa.

Linkki teki odotteluajan jälkeen seuraamista ensin ympyrällä myötäpäivään ja siitä suoristellen sitä välillä, sekä neliötä vasemmalle. Edistaminen on vähentynyt. Nostin sitä myös korkeampaan viettiin niin, että joduin pari kertaa komentamaan bortsua näpsimisestä, mikä ei ole ok. Leuat kävivät takin helmassa, mutta tahdon karsia tuollaisen käytöksen heti suorilta pois. Siitä ei saa tulla vahingossakaan tapa. Seuruun lisäksi Linkki teki kaksi luoksaria, joissa namilla tintattiin takamus nopeasti maahan, eikä jätetty bortsulle muita vaihtoehtoja. (Olen ollut tässä liian kiltti ja palkannut huonoista sivulletuloista, kun en ole nähnyt, että junnu on ollut viritetyillä jousilla sensijaan, että takalisto olisi kokonaan maassa.)

Odotellessamme loppuja, naksuttelin Linkille päämaassa makuuta neljän koiran keskellä. Bortsulla oli hyvä mielentila ja se heilutteli häntää äärettömän dorkan näköisenä. Tehtiin monta hyvää toistoa, eikä sitä ollenkaan haitannut, vaikka häiriö koirat liikkuivat ja omistajat puhuivat. Se oli täysin työnsä orja ja pää pysyi pidempäänkin maassa.

Linkki sai myös toimia esimerkkikoirana kun kerroin muille ajatuksiani seuruusta. Se sai tehdä pitkästä aikaa kainalopalkalla töitä havainnollistaakseni sanojani. Seuruuprojektin jälkeen otettiin hyppyä, kun sellainen oli paikalle tuotu ja meidän hyppytreenit on olleet hyvin vähäisiä. Jätin alkuun hypyn liian korkeaksi, jolloin junnu ei suostunut hyppäämään. Yhden lankun poistolla se teki hyvää hyppyä, mutta tuppasi liikkumaan tullessani kohti. Syynkin selvitin varsin nopeasti - annoin sille väärän käskyn. Oikean käskysanan löytyessä se tönötti paikoillaan hyvin. Kertaakaan en pyytänyt sitä perusasentoon. Ajatellen kuitenkin jatkoa, Linkki hyppää liian lähelle estettä. Sen tekemiseen pitäisi saada lisää pituutta, joka varmasti hoituu namialustalla helposti pois. Estettä pääsee treenaamaan vain harmillisen vähän.

Kokonaisuudessaan treenit oli aivan muikeat. Bortsu ei vieläkään ota häiriötä, vaikka sen kanssa pitäisikin edelleen rikkoa enemmän kaavaa ja tehdä enemmän erilaisia juttuja, jotta tekemisen varmuus paranee. Kyllä siitä vielä hyvä kisakoiruus tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti