maanantai 23. maaliskuuta 2015

Liikuntapäiväkirja

2013 marraskuussa meillä oli liikuntapäiväkirja viikosta. Nyt hieman remontoituamme elämäntapojamme, ajattelin kirjata meidän viikon liikunnat uudestaan ylös ja katsoa mihin suuntaan ollaan menty. Lifelog -sovellus seuraa liikkumistani askeleina jokainen päivä. Se myös mittaa kävelyn ajan, eli sen aktiivisen liikkumisen (useimmiten kävelyn). Ei mitään kuvauspysähdyksiä, kengännauhan sidontaa tai muuta chillailua. Rehellisen liikutun ajan. Meillä koira viettää hihnatonta aikaa niin paljon kuin on mahdollista - kaupungissa tämä on vain harvinaisempaa kuin se, kun asuisi maalla. Silloin Linkki ei juuri hihnaa nähnytkään.

Maanantaina käytiin aamusta käytiin hömppäilemässä lähimetsikossa nopea kierros. Päivemmällä käytiin rannassa pikku piipahduksella ja illalla sitten kierrettiin ravilenkki korttelin ympäri. Iltalenkki on tullut tavaksi vetää hieman suuremmalla sykkeellä, enkä ole kokenut tätä vielä huonoksi. Saa kävellä aika haipakkaa, että Linkki malttaa ravata. Se vaihtaa hyvin nopeasti peitsiin, jos vauhti hiljenee. Olen kyllä opettanut ravaamaan hiljempaa ja ainakin kuvissa näyttää siltä, että se seurailee ravaillen.
= 01:18 tuntia (ulkona n. 2,5h)


Tiistai 
aamuna käytiin heti aamusta kuvailureissulla Linnan rannassa ja ihasteltiin kaunista päivää. Linnan ranta on minulle sellainen henkireikä. Ennen tuli istuttua ilman koiraa siellä, mutta nykyisemmin - etenkin kesäöinä viihdytään Linkin kanssa vuorotellen tuijottelemassa järvelle. Tokoiltiin myös jonkin verran nurmella ja chillailtiin muuten vaan. Pystyi istumaan maassa hanskojen päällä ilman, että takamus kastui. Oli huippuhienoja hetkiä. Päivällä pissalla lähimetsässä ja illalla jälleen ravilenkki (tällä kertaa lyhempi) muutaman korttelin ympäri.
= 01:30 tuntia (ulkona n. 3h)

Keskiviikkona käytiin aamulenkillä kulkemassa hieman kuntopolkuja pitkin ja ihastelemassa kevään merkkejä. Löydettiin pajunkissoja, muttei juuri muuta. Etsin kyllä jotain leskenlehtien kaltaista, mutta mitään ei osunut silmiin. Päivällä pissalla ja iltasella etsittiinkin junaradan toiselta puolelta kivoja lenkkimaastoja niitä löytämättä. Tai löydettiin, pääsy taajaman ulkopuolelle, mistä voisi kävellä vaikka Parolaan. En vain näe tässä aktiviteetissä mitään järkeä. Ehkä kesemmällä jätskikiskalle jonnekin sinne.
= 01:14 tuntia (ulkona n 2,5h)


Torstai
 oli meille lepopäivä. Pakko näitä on joskus pitää, niin itsekin kerkeää palautua. Minusta rauhallisempi päivä ilman suurempaa aktiviteettiä ei ole yhtään huono juttu. Ei aina tarvi olla kokoajan menossa pää kolmantena jalkana. Käytiin aamusta metsähumppailulla, päivemmällä pissalla ja illemmalla sitten ravailtiin rauhaksiin korttelilenkki.
01:00 tunti (ulkona n.1,5h)

Perjantai aloitettiin metsähumppailulla, mutta päivälenkillä ryhdyttiin hurjiksi. Lähdettiin kiertämään Vanajaa. Siinä kertyi hyvin ulkoilua, vaikka sää olikin hivenen viileä. Löydettiin myös paljon kivoja kuvailumaastoja ja oikein harmitta, ettei tullut otettua oikeaa kameraa mukaan. Toisaalta, päivä oli hivenen harmaa, ettei siitä hyötyäkään olisi ollut niin paljoa. Illalla käytiin palauttelemassa vähän tuttu iltalenkki parin korttelin ympäri
= 01:48 tuntia (ulkona n. 5h)

Lauantaina oli treenit aamusta, joten kuljettiin koiran kanssa aamulenkki treeneihin hieman pidemmän kautta. Treeneissä vierähtikin muutama tunti, jonka jälkeen lähdettiin vielä Katjan kanssa grillaamaan. Kotiin palauduin viideltä, joten viisi ja puolituntia norkoiltiin ulkona. Illalla humppailtiin vielä pissalle ulos. Paimen oli tässä kohtaa niin väsynyt, että olisi mieluummin jäänyt sohvan nurkkaan. Ei se sieltä mitenkään olisi tahtonut ylös nousta.
= 01:03 tuntia (ulkona n. 6,5h)

lenkkie! 

 Sunnuntain olin töissä, joten arviot eivät pidä paikkaansa mittarini puolesta. Se näyttää huimasti enemmän, kun töissä tulee kuitenkin liikuttua. Koitan arvioida tämän aika lailla lepopäivän mukaan, koska aktiviteetti oli aikalailla sama. Aamulla käytiin reilu puolen tunnin lenkki, vähän tehtiin tokoa ja purettiin energiaa. Käteen koira tuntui väsyneeltä vielä lauantaista. Töistä kotiuduttua illemmalla taivallettiin vielä parin korttelin ympäri ravaillen. Ei silloinkaan hihnan päässä ollut mitään energiapommia, joten tyydyttiin vähempään.
01:00 tuntia (ulkona n. 1,5h)

Yhteensä siis puhtaasti käveltyjä on 8h 53min. Puhtaasti ulkona ollaan kuitenkin oltu enemmän, kuin mitä liikutut tunnit antavat ymmärtää. Ulkona vietetty aika noiden arvioiden mukaan on kuitenkin 22,5h, mikä on mielestäni ihan hyvin. Lyötiin viimekertainen tulos lankulta ja ainakin tällainen rytmi on meille sopinut ihan hyvin. Toki elämä voisi olla erilaista, jos olisin päivisin töissä. Minulla on ollut nyrkkisääntönä pari tuntia ulkoilua päivässä edes jossain muodossa, niin elämä on hyvää.


Nyt haastankin kaikki lukijat seurailemaan omaa ja karvakaverin liikuntaa ja sen muotoja. Miten teillä vietetään päivät ja sopeutetaan koirat esimerkiksi töiden ja opiskelujen rytmiin? Entä miten liikuttu määrä eroaa siitä, mitä oikeasti ollaan oltu ulkona? 

Linkkailkaahan alle sitten postauksia siitä, miten ollaan liikuttu! Luen mielelläni muidenkin rutiineista ja liikutuista määristä!

9 kommenttia:

 1. Meillä liikuttu aika eroaa aika hurjasti ulkona vietetystä ajasta, koska asumme maalla ja lähes kaikki vapaa-aika tulee tehtyä pihalla kaikkea. Välillä treenaillaan yhdessä tai muuten vaan pööhkötetään jotain yhdessä. Välillä taas Viski touhuu omiaan ja minä omiani. Nyt se esim. tykkää rannassa myllätä ja rikkoa jäätä! ☺
  Aika paljon täällä maalla tulee liikuttua ilman remmiä, mutta sit käydään vähintään 2 kertaa joka viikko kaupunkilenkillä ja siellä luonnollisesti ollaan remmissä.
  Meillä kilsat pyörii tällä hetkellä noin 50 km/viikko. Se määrä varmaan kasvaa vielä kunhan Viskikin tuosta kasvaa. Ja ulkona tulee tosiaan vietettyä hurjan paljon aikaa! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjissa kilometreissä teillä pyörii käveleminen! Huh huh. Meillä viimeviikon saldona oli n. 30km. Onhan se totta, että omalla pihalla tulee vietettyä aikaa ja koirakin varmasti nauttii. Linkkikin olisi superonnellinen, jos sillä olisi oma piha missä voisi touhata päivät pitkät. Voin kuvitella, että jokainen koira nauttisi sellaisesta!

   Poista
  2. Meiän edellinen sakemanni pääsi nauttimaan oman pihan ihanuudesta vaan neljän vuoden ajan, loput 6 vuotta asuttiin kerrostalossa. Mutta kyllä se vaan niin on, että koira on onnellinen siellä missä omistajakin on. Hyvin me pärjättiin kerrostaloasukkeinakin! ♥

   Poista
 2. Ompas kivan oloinen blogi siulla. Tosi mielenkiintonen tollanen liikuntapäiväkirja. Pitääpä tosiaan itsekin pitää kirjaa kesän lähestyessä. Meillä koirat liikkuu yleensä hihnassa kun asutaan taajama-alueella mutta jos ollaan mökillä niin saavat olla vapaana. Satunnaisesti käydään metsässä missä saavat myös olla vapaana. Kavereiden kanssa kirmailu on kyllä parasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuistasi!

   Ehdottomasti kannattaa pitää kirjaa liikkumisestakin. Mulla tosi usein on sellainen fiilis, että ollaan tehty paljon enemmänkin, kuin mitä esimerkiksi askeleet antaa ymmärtää. Sitten on joku, joka palauttaa maan pinnalle takaisin ja ollaankin, että hupsista. Eihän se nyt ollutkaan niin iso lenkki :'D

   Poista
 3. Pitää koittaa muistaa tehdä, varsinkin kun alkanut taas kevät ilmat pidentää lenkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://dirtydoni.blogspot.fi/2015/04/liikuntapaivakirja.html

   Poista
  2. Hei kiva kun sait riipaistua tän kokoon, pitääkin käydä vaklaamassa teidän liikkumista!

   Poista
 4. Tässä Demin viikon liikkumiset -> http://tahmaisettassut.blogspot.fi/2015/04/liikuntapaivakirja-demi.html

  VastaaPoista