maanantai 30. kesäkuuta 2014

Katsausta tokoon

Olen pyöritellyt ajatuksia ja fiiliksiä viime päivinä. Konsultoinut muutamaa toveria asian tiimoilta ja miettinyt mitä haluan meidän tokolta. Videota olen katsonut, ihmetellyt ja päätynyt tulokseen, että enemmän pitäisi ehdottomasti kuvata treenejä, jotta pysyisi kartalla. Meillä ei treeniseuraa hirveästi ole (saa toki tulla vierailulle!), joten tekeminen on aika yksioikoista.

Nopealla katsauksella luoksepäästävyys on kohtalaisessa kunnossa, en kuitenkaan tiedä, miten koira reagoi siihen, että joku tulee rapsuttamaan. Ainakaan se ei peräänny, mutta on eri asia hyppääkö se syliin ja rakastaa, vai pysyykö vierellä välinpitämättömänä. Ainakin nykyään on sisäistänyt sen, että töitä tehdessä muita ei rakasteta. Treeniä ehkä siinä, että ihminen pyörii kontaktissa istuvan koiran ympärillä ja silloin tällöin jää tervehtimään koiraa. Tarvisi monta ihmistä.

Paikkamakuu vaatii vielä paljon tekemistä. Tippuu kyllä hyvin maahan viereltä, mutta kaipaan makaamiseen säpäkkyyttä. Pitäisi myös testata miten reagoi lähtevään koiraan rinnalta, sekä muihin häiriöihin. Näihin voisi luetella mm. lapset, taisteluleikkejä leikkivä koira, pallo(!!!), erilaiset häiriökäskyt (tänne, sivu, tule, istu muun muassa) ja tehdä muutenkin paikkamakuuta ryhmässä. Tai edes parin koirakon häiriössä. Pitäisi myös viedä paikkamakuu kauppojen pihoille (paljon ihmisiä/autoja/hälinää), jotta se varmistuu entisestään. Täytyisi myös kokeilla, mitä koira tuumaa alhaisessa vireessä makuusta (rauhallinen?) vai tarviiko se nostatusta (säpäkkä, aktiivinen makuu).

Murhekryyniksi osoittautunut luoksari vaatii vielä motivaatiotreeniä. Tulee hyvin ja innokkaasti kyllä, mutta paikan hakeminen on vielä ongelma. Ehkä siinä ratkaisee se, etten tiedä mitä käskyä haluan käyttää (tänne, tule vai sivu). Jokaisella on hieman oma merkityksensä. Toki tekisi mieli opettaa koira tulemaan eteen, mutta eteentulemisen opettaminen on hirmu vaikeaa minun aivoilleni. En vaan osaa.

Seuruu on hyvällä mallilla omaan silmään. Teknisesti Linkki tekee hyvää ja tasaista seuruuta. Se hakee oikeaa paikkaa, ei juurikaan seilaa ja sen kontakti on hyvä. Tarvitsee kuitenkin vielä paljon motivaatiotreeniä ja oikeastaan ruuan (ellei saa saalistaa) voi jättää seuruutreenistä kokonaan pois, koska tähän täytyy saada virettä. On oikeastaan se ja sama onko koira hihnassa vai ei. Se tekee kuitenkin samalla potenttiaalilla hyvää seuruuta. Häiriökäskyjä toivoisin tähänkin enemmän. Käännöksiin toivoisin enemmän takapäänkäyttöä, vaikka käännökset hoituukin hyvin, jos muistan itse kääntyä rauhassa ja antaa koiralle aikaa. Täyskäännös on vielä täysi kysymysmerkki ja miten se suoritetaan hihnan kanssa. Potenttiaalinen moka ohjaajalle! Juoksuosuus vaatii hiomista, kun meinaa keulia ja irrota liikaa.

Jäävä maahan on vahvassa kunnossa. Tippuu hyvin ja suoraan, vähän tuntuu häiriintyvän siitä, kun tulen takaisin päin (haistelee maata). Mietiskelin pilkkovani liikkeen vielä osiin, nyt tehty muutamia kertoja kokonaisena ja etenkin se, että palaan koiran luokse aiheuttaa ahdistusta syystä x. Muuten liike on bueno, eikä ennakoi.

Jäävä seiso on rikki, ennen pysähdys oli hyvä, kuin seinään. Mutta nyt on alkanut jostain syystä ahdistaa se paikalla pysyminen. Hiippailee väistämättä perään. Ilmeisesti käsky on vielä epäselvä, eikä koira tiedä mitä tehdä, joten pitää jäädä tekemään perusasioita. Hyvä palkka oikeasta pysähdyksestä ja kaksoiskäskyjen minimointi tepsii varmasti nopeasti. Paikalle jäädessään ei kuitenkaan ole mitään ongelmaa koko liikkeessä.

Hyppy voisi olla murhekryyni, koska sitä on treenattu tavattoman vähän. Miltei ei yhtään, mutta uskoisin koiran toimivan niinkuin haluan. Kuitenkin tässäkin nousee kyseenalaiseksi se seisomaan jääminen esteen taakse. Pitäisi päästä kokeilemaan johonkin oikealla esteellä. Linkki on kuitenkin fiksu, eikä se varmastikaan tarvitsisi kuin pari muistutusta siitä mitä pitää tehdä.

Muuten loppujen lopuksi toko on hyvässä kuosissa, vaikkakin pikku fiksailua on. Enää pitäisi rohjeta ilmoittaa kokeisiin tuota rontti rumilusta ja kasta oma pää, jotta se kisaamisen kestäisi. 14.9 olisi kyllä potenttiaalinen koe Hämeenlinnassa, kun Janakkalaan en tiedä miten kulkisin. Harmillista tämä autottomuus.

2 kommenttia:

  1. Jos yhtään mietityttää pk-puolelle menevän joskus, kannattaa opettaa luoksetulo eteen. :)

    VastaaPoista
  2. Löytyi sun vanha blogi aivan sattumalta ja sieltä reitti tänne. Kiinnostuneena jään seuraamaan menoanne (:

    VastaaPoista